MÉS LLUM
Evolucionisme, Creacionisme, és encara el cavall de batalla de molts grups siguin aquests culturals o religiosos. Sense pretendre posicionar-nos en una o altra línia, analitzant el mapa del Evolucionisme Antropològic, defensat pels seus percussors com ara Montesquieu, Turgot, Hume i altres, l'ésser humà va evolucionar de l'Australopithecus afarensis el primat més antic conegut actualment, fins a l'Homo sapiens actual. Els seus detractors contraposen el Ximpanzé i el Goril•la que no presenten estats intermedis d'aquesta evolució, que havia d'haver seguit un paral•lelisme amb el Sapiens i per que aquest presenta en els últims cent mil•lennis un desenvolupament de les capacitats cognitives tan accelerat. Això últim argumentat per alguns com una mutació.
Edades
Hierro 1-2.000 años aC Bronce 2-3.000 años aC Cobre 4-9.000 años aC
La   radiació   provinent   del   sol   i   la   de   l'espai   profund   són   les   principals causes   de   mutació   al   nostre   planeta,   que   té   com   a   defensa   el   seu   camp magnètic, la ionosfera i els cinturons Van Allen. Essencialment    les    mutacions    per    radiacions    ionitzants    són    sempre destructives,   i   és   difícil   atribuir-los   totes      a   les   HAR   (Human   Accelerated Regions),   que   van   propiciar   aquest   ràpid   desenvolupament   de   l'Homo sapiens.
Principi                                                           Següent
L'ésser   humà   no   difereix   massa   del   primat,   aquest   té   24   parells   de cromosomes,    mentre    que    l'humà    només    23    parells.    Observant    de manera   simplificada   el   mapa   genètic   veiem   que   falta   el   cromosoma   9   en l'humà,   i   que   aquest   està   unit   pel   telòmer   en   el   2   i   és   precisament   aquí on   es   situen   els   gens   que   han   provocat   l'accelerat   desenvolupament   del sapiens.
 Amb tot el que hem dit, no es pot definir l'evolució o creació de l'ésser humà, encara que per la complexitat i la quantitat de gens, que només són presents en aquest i que en molt poc espai de temps van intervenir en el seu desenvolupament cognoscitiu, no sembla ser obra de cap mutació i tampoc d'una evolució en el temps.  Tenint en compte que l'evolució és, essencialment un procés epigenètic d'adaptació a l'entorn, procés descrit per Darwin i altres evolucionistes, possiblement necessitem més temps i un estudi en profunditat per esbrinar el perquè d'aquest desenvolupament completament inusual que va provocar aquesta «sobtada» ( en comparació amb l'evolució dels primats) aparició del sapiens sapiens, i la completa desaparició del neanderthalensis que seguint un procés d'evolució posseïa una capacitat cranial superior al sapiens.
Desarrollo de la capacidad craneal y aumento de la masa encefálica
Modifica la articulación del pulgar permitiendo la oponibilidad con todos los dedos
Capacidad para formar y emitir sonidos vocalicos y consonanticos
SÀPIENS