MÉS LLUM
Gràcies als col•lisionadors de partícules, vam començar a conèixer la matèria primera de la que està compost l'univers, les partícules es combinen entre elles per formar noves partícules que agrupem per famílies: Fermions, Bosons, Quarks, Hadrons, mesons, etc. totes elles amb la seva corresponent antipartícula. En els seus 12 mil milions d'anys que se li calcula a l'univers, podem observar una partícula, el Fotó ha romàs com una càrrega d'energia des del principi, aquest petit camp d'energia que a mesura que entra en contacte amb les diferents partícules de nostre entorn perd velocitat i reconverteix aquesta energia en matèria, passant de Fotó a Electró ja massa utilitzable.
EN L´ACTUALITAT
Mapa actual del nostre univers, es calcula que hi ha entre 100 i 200 mil milions de galàxies, i entre 100 i 1000 milions d'estrelles per galàxia. Tot i que la via Làctia es troba al centre, no vol dir que siguem el centre de l'univers,  és on el telescopi 2MASS realitzava el mostreig, els diferents colors són l'efecte Dopler, les galàxies que s'allunyen de nosaltres s'observen en vermell, en tant que les que s'acosten ho fan en blau.
Totes les partícules que composen l'univers tenen la seva corresponent antipartícula. Pràcticament només coneixem el 5% de la seva composició
LHC
El col·lisionador d'Hadrons situat entre Suïssa i França és un túnel de 27 km. de circumferència soterrat entre 50 i 175 mts., compost per 1.650 imants superconductors a -271º C., el detector de partícules Atles supera els 50 mts. d'altura.
En aquest diagrama podem observar les diferents utilitats que aquesta petita càrrega d'energia ens proporciona. Només som capaços de detectar-ne els efectes orgànicament i la resta amb els aparells de mesura adequats  en uns petits sectors de radiació. Al infraroig notem la calor, la part de radiació marcada com a visible podem veure-la perquè la seva longitud d'ona en aquest sector és la mateixa que la longitud dels detectors que tenim als ulls, la ultraviolada que ens permet passar de la pell morena a la cremada i en els Raigs X, Gamma i còsmics, trobem que la seva energia encara és massa alta i destrueix les nostres cèl•lules al impactar amb elles.
RVM